Joni Hildén Tehdään yhdessä parempi huominen

Kela vesittää aktiivimallin tarkoituksen

  • Kela vesittää aktiivimallin tarkoituksen

Vuoden alusta voimaan tuli aktiivimalli, kuten hyvin tiedätte. Mallin oli käsittääkseni tarkoitus kannustaa ja aktivoida työttömiä töiden vastaanottamiseen, ja niiden tekemiseen. Itse päätin, että perustan yrityksen, kun se tuli mahdolliseksi ilman riskiä menettää kaikki tulot.

No mitäpä sitten tapahtui, oliko se niin auvoista ja ihanaa perustaa yritys. Itse yrittäminenhän on ihan hienoa, vaikka asiakkaita ei oikeastaan vielä ole tullutkaan ja sen vuoksi olen edelleen Kelan armoilla, joutuen joka kuukausi hakemaan työmarkkinatukea.

Yritän kuitenkin joka päivä, että elämäni lähtisi nousuun ja saisin ansaittua elantoni yritystoiminnallani. Helppoahan se olisi, kun pystyisikin keskittymään siihen yrityksen kehittämiseen ja asiakkaiden haalimiseen, mutta ei se nyt sitten ihan niinkään mene. Jotta saisin sen elannon tässä vaiheessa, kun asiakkaita ei ole, joudun taistelemaan Kelan kanssa päivärahoistani.

Silloin, kun minulla ei ollut yritystoimintaa, enkä ollut ”aktiivinen” niin silloin päiväraha tuli automaattisesti kahden päivän päästä siitä, kun hakemuksen jätin. Päivärahan saantiin ajallaan pystyi luottamaan. Sen jälkeen, kun aloitin yritystoiminnan, näin ei olekaan käynyt, vaan olen aina joutunut odottamaan rahojani useamman päivän ajan.

Ensimmäisen kerran kun hain päivärahaa yritystoiminnan aloittamisen jälkeen, tuli minulle miltei kuukauden katkos rahojen saamisen suhteen. Ensin TE-keskus selvitti, onko yritystoimintani sivutoimista, sen jälkeen vielä Kela halusi tehdä omat selvityksensä, kunnes sitten lopulta myöntävä päätös päivärahoista tuli. Yritystoiminta kärsi, kun jouduin miettimään, että millä maksaa laskut ja syö, kun rahaa ei ollut.

Seuraava näytös oli luvassa pääsiäisen tienoilla, kun oli taas päivärahojen hakemisen aika. Olin kuvitellut ja näin oli annettu ymmärtää, että nyt asiat menisivät jouhevasti. Mitä vielä, jälleen hakemukseni vaati virkailijan käsittelyä ja taas piti lähettää selvityksiä Kelaan tuloistani ja menoistani, vaikka toimeksiantoja ei kuluneen kuukauden aikana ollut.

Pääsiäinen meni taas siinä, kun piti miettiä, että löytyisikö joku leivänmuru, millä täyttää vatsan. Nälissäänhän se pääsiäinen meni ja rahat tulivat vasta 5. huhtikuuta. Silloin virkailija, jonka kanssa puhuin, kehotti, että soitan mikäli seuraavan kerran ei mene automaattimaksuun rahat. No, eiväthän ne menneet, mutta se oli tietysti jo odotettavissa.

Seuraavien rahojen hakupäivä oli 26.4, sama päivä kuin neljän viikon seurantajakso päättyi. Liekö johtunut siitä syystä, että rahat tulisivat vapuksi. Normaalistihan hakemuksen saa tehdä vasta seuraavana päivänä, kun seurantajakso päättyy. Ajattelin, että hienoa rahat ehtivät vapuksi. Tein hakemuksen ja vielä soitin perään, kun eihän se automaattimaksuna mennyt.

Henkilö, jonka kanssa puhuin puhelimessa lupasi kiirehtiä hakemusta. Toivoin, että päätös oltaisiin tehty torstain aikana, jotta rahat olisivat ehtineet vapuksi. No eipä päätöstä sitten tehty torstaina aikana, mutta päätös oli tehty perjantaina aamulla noin kello 9 aikoihin ja rahat tulevat, yllätys yllätys, vasta vapun jälkeen 2. toukokuuta. Kiusantekoako tämä on Kelalta? Siltä se ainakin vaikuttaa.

Olen tämän kolmen kuukauden aikana tullut siihen tulokseen, että tämä aktiivimalli, mikä on kovalla kohinalla tehty, ei todellakaan ole mikään aktiivimalli, vaan se kannustaa jäämään kotiin ja olemaan yrittämättä yhtään mitään. Mikäli et yritä aktivoitua, niin rahasi tulevat ajallaan, tosin tarkastelujakson seurauksena siitä leikataan hieman, kun et ole ollut ”aktiivinen”.

Tämäkö se oli tämän aktiivimallin tarkoitus? Rangaistaan niitä ihmisiä, jotka yrittävät aktivoitua? Jos olisin tiennyt, millainen show tästä tulee, en olisi ikipäivänä perustanut yritystä. Valitettavasti muutamankin päivän viive rahojen saamisessa on suuri silloin, kun tuloja on hyvin vähän tai vaan päivärahojen varassa.

Jossainhan nyt on suuri vika, että toiminta on nyt tällaista ja siitä kärsivät nimenomaan ne, jotka yrittävät aktivoitua. Sama ongelma on tietojeni mukaan myös niillä, jotka ovat olleet työvoimatoimiston järjestämillä kursseilla täyttämässä aktiivisuusvaatimusta. Heillä myös päivärahojen saaminen kestää. Sama ongelma on myös niillä, jotka käyvät palkkatöissä edes sen 18 tuntia tarkastelujakson aikana.

Kannustaako tämä sitten siihen, että hakeudut töihin tai perustat yritystä tai menet kurssille? No ei todellakaan kannusta. Työttömälle, joka ottaa lyhyen sanotaan vaikka viiden tunnin pestin kuukaudessa vastaan, tulee iso lovi, kun joutuu odottamaan useamman päivän päivärahojen saamista. Samoin kuin työttömälle yrittäjälle tai koulutuksessa olevalle työttömälle.

Ymmärrän sen, että kaikki ei voi mennä automaatin kautta, kun pitää tehdä selvityksiä, mutta systeemi on saatava toimimaan niin, että joka kuukausi päivärahansa hakevat ei joutuisi siihen käsittelyjonoon, vaan leima papereihin voitaisiin lyödä samana päivänä kuin hakemus on lähetetty ja rahat tulisivat kuin muillekin työttömille. Voisin melkein väittää, että tämä sotii myös yhdenvertaisuuslakia vastaan, kun ne, jotka yrittävät aktivoitua ovat huonommassa asemassa niihin nähden, jotka eivät yritä aktivoitua.

 

Teksti: Joni Hildén

Kuva: Miikka Hildén

Kirjoittaja on freelance-toimittaja, työtön ja yrittäjä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Joni, kiitos hyvästä sydänverellä laaditusta kirjoituksesta! :)

Kampitetaan alla olevalla kansalaisaloitteella tämä hallituksen kurjistava aktiivimalli:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

"Aidosti palkitseva aktiivimalli"
- paikkaa Suomen jyrkästi heikkenevää huoltosuhdetta
- on inhimillinen ratkaisu monen työttömän ja yksinäisen turvattoman vanhuksen ihan jokapäiväisen pärjäämisen näkövinkkelistä
- palauttaa entisaikaista kyläyhteisömäistä välittämisen kulttuuria keskuuteemme
- vastustaa vallalla olevaa "mulle-kaikki-nyt-heti" -mentalitetettia

Käy sinäkin allekirjoittamassa ja kerro kaverillesikin! :)

Aloitteen ovat allekirjoittaneet jo 3450 aktiivista sydämellistä suomalaista! Lämmin kiitos siitä! :)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@1. Ihmetyttää, että miksi tätä ei ole tullut lehdistön tai median toimesta esille vaan ollaan niin hiljaa? Lehdistö lienee itse ollut syyllinen, kun on keksinyt syyllistämisiä työttömiä vastaan.

Itse olen allekirjoittanut jo ja kehottanut muitakin allekirjoittamaan.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

"Välikysymys nuorten työehdoista jätettiin

Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä, perussuomalaisten eduskuntaryhmä, vihreä eduskuntaryhmä ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmä jättivät tänään hallitukselle välikysymyksen nuorten työehdoista.

Välikysymyksen voi lukea eduskunnan [täältä]:

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotV...

Hallituksen on vastattava välikysymykseen täysistunnossa 15 päivän kuluessa. Saatuaan vastauksen välikysymykseen eduskunta käy asiasta keskustelun, jonka päätteeksi äänestetään valtioneuvoston tai ministerin nauttimasta luottamuksesta."

https://www.eduskunta.fi/FI/tiedotteet/Sivut/valik...

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Tuo on ärsyttävintä kaikista.. siis kaikki tuo mitä kerrot!

Mutta tuo että ne on tehnyt päätöksen vaikka 22pv. mutta summa maksetaan jostain kumman syystä vasta 24pv. tai jopa myöhemmin.. Vaikka et saisikaan päivärahaa 23-24 päivän osalta.. Ei se kuulosta pahalta tuo 2-3 päivää. Mutta sitten se on paha kun ei ole tilillä ollenkaan rahaa, ja hätä ruoka varannot loppuu (makarooni).. Silloin 2-3pv on pitkäaika!

En ymmärrä jos tehdään päätös 22pv. Miksi sitä ei voi heti laittaa maksuun?? Tai edes seuraavana päivänä.. Joskus on niin että päätös tehdään Torstaina ja maksetaan vasta Maanantaina..

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Ennen vanhaan kun Kela ei joustanut työtön-työtön lapun aikastamisella, kävi usein niin, että kun keskiviikkona oli työtön-lapun jättäminen, niin yksikin arrkipyhä torstaina tai perjantaina siirsi työmarkkinatuen maksamisen maanantaille - ellei tuokin ollut arkipyhä. Että perjantai, lauantai ja sunnuntai potutti olla rahattomana varsikin, kun jääkaapissa ei ollut kuin valot ja vanha ituinen peruna.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kiitos, Topi Rantakivi!

Koetetaan vielä viedä asiaa yhdessä eteenpäin! :) Olisihan se hienoa, jos tästäkin "Aidosti palkitsevasta aktiivimallista" tulisi samanlainen äänimyrsky kuin siitä hallituksen aktiivimallin kumoamiseen pyrkineestä aloitteestakin! Onhan tässä kuitenkin joku ratkaisuehdotus yhteisiin maamme ongelmiin.

Pidetään lippu korkealla! :)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kela vesittää näemmä myös legendaariseksi rakennetun kuvan yrittäjästä.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Noin kärjistäen, että miksi ryhtyä 30€ menetyksen takia yhtä massiivisiin toimenpiteisiin kuten oikeaan palkkatyöhön pyrkiminen. Siis aikaa menee yhtä paljon esim. 2500 € bruttokuukausiansion etsimiseen kuin 30€ aktiivisuuden osoittamiseen.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Aktiivimalli ei nyt ole suurin murheesi, vaan yrityksesi on se varsinainen pommi, jonka päällä istut. Kun se on ollut voimassa 4 kuukautta, olet yrittäjä, joka ei ole kerryttänyt päivääkään työssäoloehtoa ja menetät työttömyysturvasi kokonaan. Lopeta yrityksesi niin pian kuin mahdollista, jos ei ole jo myöhäistä!

Toimituksen poiminnat