Joni Hildén Tehdään yhdessä parempi huominen

Ihmisistä huolehtiminen vähentää terrorismin riskiä

  • Ihmisistä huolehtiminen vähentää terrorismin riskiä

Perjantaina saatiin kuulla ikäviä uutisia länsinaapuristamme Ruotsista, jossa kuorma-auto ajoi väkijoukon päälle. Kyseessä ei ilmeisesti ollut vahinko, vaan tarkoituksellinen teko. On ikävää, että ihmiset alentuvat tällaiseen temppuun ja ihmiskunnan vahingoittamiseen.

Terrori-iskujahan on toki ollut koko maailmansivu, mutta nyt tuntuu niiden lisääntyneen entisestään ja joka viikko melkein saamme lukea, että jossakin päin maailmaa on isketty. Päällisin puolin syyt ovat olleet uskonnollisia, mutta siellä pohjalla kytee paljon vakavampi asia.

On syytä pohtia, että miksi yksittäinen ihminen harhautuu tekoon, joka on näin vahingollinen. Useimmiten nämä tekijät ovat olleet jo maassa kauan asuneita ihmisiä, joiden ei uskoisi sortuvan tällaiseen vahingontekoon.

Miksi he sitten siihen sortuvat? Kyse ei ole yksinomaan uskonnollinen, vaikka se siellä pohjalla onkin. Ei nämä tekijät lähtökohdiltaan ole mitään ääriterroristeja, vaan he ovat ajautuneet tilanteeseen, jossa heitä on onnistuttu johtamaan harhaan.

Perimmäinen kysymys on siinä, että heidät on saatu johdettua harhaan ja se, johtuu siitä, kun heidän elämänsä on lähtenyt alamäkeen. Pahimmassa tapauksessa he ovat syrjäytyneet yhteiskunnasta ja kotouttaminen on epäonnistunut. Ihmiset ovat katkeroituneet ja sitä kautta omiaan uskomaan sen, mitä heille syötetään.

Kuinka tämä sitten estetään? Joku ehdottaa, että pitäisi rajat laittaa kiinni ja pitää maa omana lintukotonamme, asuen vain yksi kantasuomalaisten kanssa. Onhan se vaihtoehto toki, mutta ei hyvä sellainen. Ihmisiä on autettava, silloin kun heillä on hätä.

Siksi meidän on otettava hädässä olevia turvapaikan hakijoita vastaan ja tarjottava heille sellaiset olot täällä, jossa heillä on turvallista ja hyvä olla. Kun tarjoamme heille hyvät oltavat ja he voivat hyvin, niin sitä pienempi riski on sillä, että terroristijärjestöt saavat heidät värvättyä omiin tarkoitusperiinsä.

Se ei tarkoita sitä, että kantasuomalaiset on unohdettava, ei missään nimessä. Jokaisesta ihmisestä on pidettävä huolta ja tarjottava elinmahdollisuudet sellaiset, että ei pääse katkeroitumaan. Hyvillä elinympäristöillä ja hyvinvoinnilla, me rakennamme hyvän niin Suomelle kuin Vantaallekin. Meidän on pidettävä kaikki mukana!

Huomenna sunnuntaina (9.4) sinä voit päättää, millaisessa kunnassa ja maassa haluat tulevaisuudessa asua. Antamalla äänesi puolueelle ja ehdokkaalle, joka on pienen ihmisen asialla ja ajattelee positiivisesti, sekä pitää kaikki mukana, tehdään Vantaalle sekä Suomelle parempi huominen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Esimerkiksi uusnatseissa on paljon rikkaiden ja etuoikeutettujen perheiden vesoja. Sama äärimuslimeissa. Äärimuslimit ja äärioikeistolaiset euroopassa on valtaosaltaan vaikutealttiissa iässä väärään seuraan ajautuneita ihmisiä. Terroristeinä toisen sukupolven maahanmuuttajat, jotka eivät ole eläessään vanhempiensa kaltaisissa huonoissa ole elänyt, ovat erittäin hyvin edustettuna.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Jos syyrian ja irakin naapurimaissa olisi vastaava sosiaalinen tuki kuin suomessa, olisivatko pakolaiset edes tulleet tänne asti?

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Ruotsi julistautui humanitaariseksi suurvallaksi. Miksi maailman ainut humanitaarinen suurvalta ei huolehdi ihmisistä vaan päästää heidät päätymään terroristeiksi?

Käyttäjän JussiHietala1 kuva
Jussi Hietala

Kyllä Ruotsi on parhaansa mukaan koettanut pitää kaikki mukana, tukea ja osallistaa. Kaikille se ei vain kelpaa. Huolenpidon lisäksi tarvitaan myös kovia keinoja. Aggressiivinen islamismi on todellista vihapuhetta. Eikä pelkästään puhetta vaan tekoja. Siihen pitää puuttua paljon nykyistä tiukemmin sekä Ruotsissa että Suomessa.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

"Siksi meidän on otettava hädässä olevia turvapaikan hakijoita vastaan ja tarjottava heille sellaiset olot täällä, jossa heillä on turvallista ja hyvä olla."

-Käytännössä jo pakolaisleirillä on turvallista ja hyvä olla. Et varmaankaan kuvittele, että kaikki maailman kriisimaiden pakolaiset voitaisiin hoitaa Suomessa?

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Tottakai kunnon sosiaalidemokraatti näin ajattelee. Eihän se ole tasa-arvoista, ettei kaikkia päästetä pelastusveneeseen. On itsekästä ja väärin ajatella, että vene voisi upota liian raskaan kuorman alla.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"Ihmisiä on autettava, silloin kun heillä on hätä."

Luulein ettei maailmassa ole toista valtiota, joka pitää parempaa huolta pakolaisista kuin Ruotsi. Tästä huolimatta terroristit iskevät myös sinne. Kunnon vasemmistolainen tietysti ajattelee, että kaikki ongelmat poistuvat kylvämällä enemmän rahaa maahanmuuttjille.

Kyllä syyt terrorismiin ovat jossain muualla.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

On ilmennyt, että moni tähän asiaan kommentoija löytää vain voimaa omalle ajatusmaailmalleen. Motiiveja en tiedä, mutta ajatteletpa asiasta miten hyvänsä, tulee joku älykkö laukomaan mihin sinä kuulut. Suvakki, hölmö yms.

Suomi on onneksi oikeusvaltio. Kaikki ei mene jokaisen 5.5 milj. ihmisen käsikirjoituksen mukaisesti, mutta onneksi me saamme sen kirjoittaa.

Terrorismi elää tästä. Uhkakuvista, pelosta ja yhteiskuntarauhan rikkomisesta.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Miten Ruotsi on epäonnistunut ihmisistä huolehtimisessaan?

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Ehkä me suomalaiset, noin miljoona, olemme jääneet huomiotta tarpeettomasti. Me, jotka lähdimme töihin ja toivoimme parasta.
Sitä halveksuttiin Suomessa ja myös Ruotsissa. Minä olen ylpeä juuristani, joihin liittyy vahvasti Ruotsi.
Nyt on aika miettiä muita asioita. Pelkoon ei ole syytä.

Petteri Hiienkoski

Lähimmäisestä huolehtiminen on tärkeä asia. Se vähentää syrjäytymisen riskiä ja siinä mielessä myös terrorismin riskiä. Yleisesti näin.

Islam-terrorismi ei kuitenkaan näytä noudattavan täysin samaa logiikkaa. Kysymys on uskonnollisideologinen enemmän kuin marxismi, joka ammentaa poliittisen voimansa ensisijassa sosiaalisesta ja taloudellisesta asemasta ja sen herättämästä katkeroitumisesta. Sosiademokratia ymmärtää tämän.

Vältät kirjoituksessasi olennaisimman asian, islamin, ja esität ikään kuin kysymys olisi yksilöistä ja heidän henkilökohtaisista ratkaisuista. Mielestäni se ei ole täysin totuudellista vaan suorastaan harhaanjohtavaa.

Kysymys on nimenomaan islamista, joka ei ole vain uskonto vaan olennaisesti myös poliittinen ideologia. Väkivalta kuuluu normatiivisesti islamiin. Monet ellei jopa valtaosa jihadisteista ja heidän tukijoistaan - joita me kutsumme terroristeiksi - eivät suinkaan ole syrjäytyneitä. Joukossa on korkeasti koulutettuja, länsimaissa syntyneitä, yhteisöissään arvostettuja, meidän mittapuumme mukaan sosiaalisesti menestyneitä ihmisiä. Sen että tällaiset ihmiset ovat valmiita uhraamaan henkensäkin asiansa hyväksi pitäisi kertoa ettei kysymys ole materiaalisista tekijöistä, joiden merkitystä länsimaisessa ylikorostetaan

Se, että monet jihadistit, ovat eläneet ns. normaalia elämää länsimaisessa yhteiskunnassa syntymästään saakka, osoittaa vain, että ns. maltillinen islam toimii otollisena kasvualustana länsimaissakin.

Islamin mukaan Koraani on Allahin ilmoitus ja Mohammed on Allahin profeetta. Sunnan mukaan Mohammed oli täydellinen muslimi, synnitön ja esimerkillinen. Shiiat pitävät myös imaamejaan synnittöminä. Tämä on normatiivista eikä yksikään muslimi riko islamia vastaan jos noudattaa sitä.

Länsimaissa, joissa kristillisen maailmankatsomuksen hedelmänä vallitsee demokratia ja uskonnonvapaus, muslimit eivät vähemmistöasemastaan johtuen voi harjoittaa islamia samaan tapaan kuin muslimimaissa. Ainakaan virallisesti. Islamin normit ei kuitenkaan häviä sillä vaikka olosuhteet rajoittavat niiden soveltamista.

http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän JussiHietala1 kuva
Jussi Hietala

Juuri näin. Karu totuus on se, että kotouttamalla, osallistamalla ja tukemalla ei islamistista väkivaltaa saada kokonaan loppumaan. Tarvitaan sekä kova että pehmeä linja. Tukea niille, joilla on halua sopeutua. Samalla valvonta ja tiukat seuraamukset niille, jotka eivät pyrikään sopeutumaan vaan haluavat vahingoittaa sitä maata, jossa asuvat.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Hupaisaa (tai siis surullista), että lässytys jatkuu, vaikka terrorismin kohde oli Ruotsi, joka ei ole tehnyt "kenellekään väärin", päinvastoin.

Sinikka Kauranen

Suomessa onneksi kaikki joukkoampumiset ovat olleet suomalaisten tekemiä, joten ei tarvitse pelätä tulevansa terroristin uhriksi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kysyn vaan, miten te Vantaan sosialidemokraatit olette ajatelleet järjestää rahoituksen, jolla turvataan hyvä elinympäristö ja hyvinvointi ihan kaikille ?

Käyttäjän MarjukkaAronen kuva
Marjukka Aronen

Kannattaisi selvittää mistä johtuu, että kotouttamisen ongelmat tuntuvat koskevan vain tiettyjä kansallisuuksia. En muistaakseni ole kuullut kotouttamisen ongelmista esim. Vietnamilaisten venepakolaisten keskuudessa. Ja tuskinpa tuolloin 90-luvun taitteessa kotoutus oli laadukkaampaa kuin nykyisin.

Käyttäjän TomiRimpinen kuva
Tomi Rimpinen

Kyllä se ruotsalaisen shoppailijan syyrä on se uzbekistanin diktatuuri

Petri Hämäläinen

Näytä kehäpäättelijöitä riittää, jopa kuntavaaliehdokkaiksi.

"Logiikan" kukkanen menee suvaitsevilla suunnilleen näin:

Jos otat liftaajan kyytiin ja hän raiskaa tai ryöstää sinut, niin syytä itseäsi. Et auttanut tarpeeksi. Tai syytä muita liikenteessä. Heidän asenteensa (he eivät ottaneet kyytiin) aiheutti rikoksen.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Mielestäni kaikkein suurin syy terrori-iskuihin on löydettävissä islamilaisen uskonnon Wahhabistisessä suuntauksessa. Kristinusko,johon tuli paljon valuvikoja paavien astuttua kuvaan, on sentään uudistunut jonkun verran vuosisatojen saatossa ja luterilainen kirkko on ehkä mennyt pisimmälle yrittäessään pysyä perässä kun ihmiskunta on siirtynyt ajanlaskussa 2000-luvulle. Wahhabiitit tuomitsevat kaikki uudistukset. He tavoittelevat islamilaista valtiota, joka perustuu ainoastaan islamilaiseen lakiin.Kun näitä lakeja on kirjoitettu varhaiskeskiajalla on selvää että uskonto ja todellisuus törmäävät rajusti yhteen yhteiskunnissa esimerkiksi länsieuroopassa. Kun Wahhabiitteihin kuuluu Saudi-Arabian, Qatarin ja emiraatttien johtajat heidän aattensa levittäminen massiivisen rahoituksen avulla onnistuu ja mitään uudistusta ei ole tulossa vaan aina vain uusia helposti johdateltavia jihadisteja syntyy. Wahhabistit kun hakeutuvat myös moskeijoihin, islamilaisiin oppilaitoksiin ja hyväntekeväisyysjärjestöihin kertomaan uskovaisille ajatuksistaan ja keinoistaan, perustellen niitä jihadina islamin suojelemiseksi. Ei lisääntyvällä integroinilla saavuteta mitään ellei tähän islamilaisten keskuudeessa tapahtuvaan käännytystyöhön uskalleta koskea. USA ei uskaltanut laittaa Saudi-Arabialaiset maahantulokieltonsa listalle vaikka he hyvin tietävät että suurin osa 9/11 terroristeista olivat Saudeja ja rahoitus tulee Saudi-Arabian kuningashuoneen jäseniltä.

Käyttäjän RaunoKujala kuva
Rauno Kujala

Artikkeli on tyypillistä vasemmistolaista höttöä, millä ei ole realiteettien kanssa paljon tekemistä. Kirjoituksen mukaan on lähinnä yhteiskunnan vika, että terroria tehdään. Näitä terroristi-iskuja, missä tekijät lähes aina islamisteja, on tehty pitkin maailmaa todella monessa maassa ja pelkästään tämä näyttää olevan artikkelin vastaista. Kyse ei ole yhteiskunnasta vai tarkoittaako kirjoittaja että yhteiskunnan pitää muuttua kalifaatiksi eli häntä alkaa heiluttaa koiraa ??? Kyllä jokaisessa yhteiskunnassa aina vastuu teoista on loppupelissä aina yksilöllä. Tästähän kirjoittaja ei puhu sanallakaan. Kirjoittaja ei näytä ymmärtävän että järjestetty matu-invaasio on savuava ase, millä tarkoitushakuisesti muutetaan yhteiskuntaa ja sen rakenteita tai päämääränä nimenomaan on luoda kaos. Turvallisuusviranomaiset ovat puhuneet 'pienistä vihreistä miehistä'...nämä ovat nimenomaan niitä...turvapaikanhakijoiden statukseen verhottuja valloittajia. Jotta tämän ymmärtää pitää tutustua Koraaniin ja islamistisissa valtioissa noudatettavaan sharia-lakiin, mikä panee koraanin käytäntöön. Nämä yhteiskunnat ja sen jäsenet ovat valovuoden päässä suomalaisen yhteiskunnan oikeudentajusta ja järjestyksestä...ei heitä artikkelin vastaisesti pääsääntöisesti voi integroida yhteiskuntaan, tästä Ruotsin tilastot kertovat pitkältä aikajaksolta selvää kieltä. Summaarum...islaminuskoisia ei pidä päästää ollenkaan tämän maan rajojen sisään. Mikäli haluamme ottaa ja auttaa pakolaisia (joita maailmassa riittää), ottakaamme aasialaisia, joiden kulttuuri ja uskonto iskostuu Suomen yhteiskuntaan.

Toimituksen poiminnat